Madeeha's Life ♥

★ ★ ★ ★ ★
Valentine's Day ah ? Baca ni baca ! Tak baca aku sekeh kepala nanti ! LOL kidding xD
Monday, 13 February 2012 13:41:00VALENTINE'S DAY ?

Say NO laaaa !

Tu pn kalau kamu rasa kamu tue ISLAM.

Takyah nak bajet barat sgt la eh ? 

##

Kenapa ?

Meh baca entry neh reramai meh ! ! :)
Haaaaaa !

Nampak takk signboard kat atas neh ?

Tengokkk takk ??

Kenapa ?

Jom terjahhhhh ! :D############################################
Assalamualaikum && selamat pagi :D 
nggeee ~ 
Hai , entry ni lain takk dari yg sebelum ni ?? 
Ape ? Tak ? Hmmmm. AAK ? 
Haha lol . K ignore it :)) 
Emmmm baca takk tajuk , signboard , gmbar kat atas tuh ?? 
Bacaa ?? Bagus bagussss ! 
Nakk baca lagik takk ?? 
Nakk ?? 
Jommm lahhh 
Jommmm jommm ! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


~ PENJELASAN JAKIM TENTANG HARI VALENTINE ~"Amalan merayakan Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih yang tiba setiap 14 Feb tidak pernah dianjurkan oleh Islam.

"Roh perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam," inilah kata putus Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Malaysia yang bersidang buat kali ke-71, hampir enam tahun yang lalu berkaitan Valentine Day.

"Islam tidak menolak apa sahaja yang baik yang datang dari Barat apatah lagi jika ia berkaitan dengan berkasih sayang," kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

"Kita menerima dan meraikan Hari Ibu dan Hari Bapa yang mengingatkan kasih sayang kepada ibu dan bapa kita," katanya ketika merasmikan majlis pelancaran Kempen Awasi Jerat Valentine's Day pada Jumaat.

Namun katanya Islam juga pada masa yang sama akan menolak sesuatu yang datang waima dari Timur sekalipun jika ia bertentangan dengan prinsip dan amalan agama Islam.

"Ia bukan persoalan atau isu asal tempat kedatangan sesuatu sambutan sesuatu perayaan dan keraian itu, tetapi amalan atau ritual yang dilakukan untuk merayakan hari-hari tertentu itu," katanya.

Wan Mohamad berkata Islam bukan agama yang menyekat atau menghalang untuk penganutnya meluahkan kasih sayang tetapi apa yang disekat adalah perbuatan maksiat yang dilakukan semasa menyatakan kasih sayang itu.

“Jika kita kasih pada orang, itu bukan maksiat tetapi kalau kita adakan hubungan diluar pernikahan, itu maksiat. Itu bezanya,” ujarnya.

Katanya beliau yakin bukan sahaja Islam, agama lain juga meletakkan batasan dan etika yang perlu penganutnya patuhi.

Beliau berkata bagi Hari Valentine, meraikannya sangat jelas ia terarah kepada amalan maksiat.

“Itulah sebabnya fatwa dikeluarkan untuk menyekat dan menasihati orang Islam supaya tidak menyambut Hari Valentine dengan melihat dari segi sejarah dan realiti sekarang ini, di mana-mana pun ia sinonim dengan amalan maksiat,” katanya.

Sebagai perbandingan, Wan Mohamad berkata fatwa juga memutuskan sekiranya rakan bukan beragama Islam mengadakan majlis menyambut hari perayaan mereka, orang Islam boleh menghadirinya.

Namun jika majlis sosial itu menyajikan minuman beralkohol, “majlis itu sudah rosak dan kita tidak boleh hadir,” katanya.
“Kita juga boleh meraikan kawan kita yang meraikan hari perayaan agama mereka tetapi kita ditegah daripada terlibat dengan ritual agama itu sebab itu sudah masuk ke dalam isu akidah," jelasnya.

Beliau berkata penjelasan juga perlu dibuat agar Islam tidak difitnah dengan mengatakan agama itu tidak boleh meraikan rakan bukan Islam yang meraikan Hari Natal, Hari Diwali, Tahun Baru Cina, Hari Gawai dan sebagainya.

“Kita hanya tidak boleh terlibat dengan ritual ibadat agama lain. Acara sosial, kita berhimpun dengan mereka yang bukan Islam, itu tidak ada masalah.

“Pemimpin kita juga hadir majlis sebegitu. Malah Mufti-mufti kita hadir ke majlis jamuan teh yang dianjurkan oleh jiran yang menyambut Hari Natal,” katanya.

Pelancaran Kempen Awasi Jerat Hari Valentine tersebut adalah untuk mengajak umat Islam terutamanya golongan remaja supaya tidak meraikan sambutan Hari Kekasih Isnin ini.

"Islam menganjurkan umatnya supaya menjadikan jalinan kasih sayang sesuatu yang abadi. Ungkapan kasih sayang bukan seminit untuk sehari dan sehari untuk setahun. Ia adalah sepanjang hayat," kata Wan Mohamad.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


K dah. Alhamdulillah.. Selesai jugak tugas sy hari ni utk share benda ni kpd kalian :) 
Thanks for lend me yours ears for a second ^^ Lol minutes eh ? Ok sorry , Minutesssss! #


Ohhh waiittt!! But hari ni dah pn 14hb kaann ? 
Engat taw , jangan sambutt kayy ! J A N G A N ! : ')


Ermmmmm. Sumber ? Ohh , sy dpt kat FB , ni link dia haaa -->> http://www.facebook.com/photo.php?fbid=368153339864187&set=a.303922866287235.83084.100000085735674&type=1
## Kalo tak caya sy , baca link sy kasi tue keyy lalimm*^_^v


kbye. 
^^sincerely ,
_________ 
- this gurl sesat sebenarnya nii..
acano leh masuk blog aku !! 
haha help helppp !
LOL kay kay !
:D sincerely ~madeeha~
Lots of love ,

Greetings ! ;Assalamualaikum makhluk Allah semua ! x'D kupu-kupu sedang skodeng blog saia♥(s). I'm Madeeha Nardin , twenty years old on Novermber2013 . Asal Kelantan , stay Kuantan :)
Do whatever you want here , but please MIND YOUR WORDS oukay :)
Thanks for landing here . Love you more ♥


Dugaan yang datang bertubi - tubi :'(

Cit Chat ! Don't Forget To Leave Your Footstep Here Oukay Dear ! :)♦ URL blog wajib ade not email ♦
Edited By ;
All rights reserved ® Madeeha Nardin 2014.